
فواید معنوی صدقه
در روایت دیگری صدقه به عنوان یکی از سه محبوب حضرت زهرا (علیها السلام)معرفی شده، در این روایت حضرت زهرا (علیها السلام) می فرماید: من از دنیای شما سه چیز را دوست دارم، تلاوت قرآن، نگاه کردن به سیمای پیامبر و صدقه دادن را. معلی بن خنیس گوید، شبی بارانی امام صادق (ع) از منزل به طرف ظله بنی ساعده خارج شد من آهسته از عقب او حرکت کردم، در بین راه چیزی از آن حضرت به زمین افتاد، فرمود بسم الله اللهم رُدّ علینا. خدایا گم شده را به ما برگردان. من در همین موقع پیش رفتم و سلام عرض کردم، فرمود: کمک من جستجو کن، من هرچه پیدا می کردم به حضرت تحویل می دادم، نگاه کردم دیدم انبان بزرگی از نان به همراه دارد و آنقدر اینها سنگین بود که برداشتنش برای من مشکل بود، عرض کردم اجازه بدهید من این نان ها را بردارم، حضرت فرمودند من سزاوارترم به برداشتن ولی اگر دوست داری با من همراه شو، با هم رفتیم به ظُله بنی ساعده رسیدیم، در آنجا عده ای دیدم که خوابیده اند، حضرت صادق (ع) کنار هر یک از خفتگان یک یا دو گرده ی نان می گذاشت و رد می شد. به همین ترتیب همه نان ها را داد و سپس از آنجا خارج شدیم. عرض کردم: آقا آنان حق را می شناسند؟ (یعنی شیعه هستند) فرمود: اگر عارف به حق می بودند، در نمک نیز آنها را کمک می کردیم. (یعنی در هرچه داشتیم حتی در نمک خود نیز آنان را شریک می کردیم.)
بعد فرمودند بدان خداوند هیچ چیز را خلق نفرمود، مگر اینکه خزانه داری جهت آن آفریده است، غیر از صدقه که خود حافظ و نگهبان خود است. پدرم هرگاه صدقه می داد و چیزی را در دست سائل می گذاشت، از او می گرفت و می بوسید و می بویید، سپس دو مرتبه به او رد می کرد. انسان هنگام صدقه دادن، خشم خدا را فرو می نشاند و گناهان را محو می کند و حساب روز قیامت را آسان می نماید. صدقه ی روز، مال و عمر را زیاد می گرداند و… (۳)
با صدقه مشکلات برزخی اموات را برطرف کنیم
اموات در عرصه عالم برزخ آزمندانه و ملتمسانه به دنیا و دست های سخاوت مندانه بازماندگان شان امیدوارند بستگان آن ها با فرستادن صدقات و خیرات نیازهای آنها را در آن دیار غربت و تنهایی مرتفع می کنند و از این ناحیه دعاهای خیر آنها را در عالم برزخ متوجه خود می سازد در روایات اسلامی نسبت به نیکی کردن و خیرات و مبرات بنیابت از اموات سفارشات فراوانی شده اقامه نماز، پرداخت دیون، زیارات، انفاقات واجب و مستحب تشکیل مجالس روضه سید و سالار شهیدان می تواند از جمله این خیرات تلقی شود عظمت این مهم تاحدیست که در کتاب های حدیثی بابی تحت عنوان باب استحباب صدقه عَنِ المّیت مطرح شده که احادیث فراوانی از ناحیه پیشوایان معصوم (ع) در آن باب گردآوری شده است از جمله آن احادیث که می تواند در این رابطه نقش تعیین کننده ای را ایفا کند بیان زیبای پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) است که فرمودند: هنگامی که انسان به نیت میتی صدقه ای اهداء می کند خداوند متعال به جبرئیل امین دستور می دهد به همراه هفتاد هزار فرشته که در دست هریک از آنها طبقی می باشد، به سوی قبر آن میت حرکت نمایند فرشتگان هنگامی که به قبر مؤمن می رسند می گویند سلام بر تو ای دوست خدا این هدیه فلانی است که برای تو فرستاده آن گاه آرامگاه او غرق در نور و روشنایی می گردد.(۴)
صدقه سبب اداء قرض و ثواب قرض است
قرض دادن از زیباترین صدقات در فرهنگ اسلامی محسوب می شود، قرض ییانگر روحیه ایثار و فداکاری نسبت به هم نوعان است، در فرهنگ قرآن قرض دادن به برادران دینی قرض دادن به خداوند متعال تلقی شده است: «وَ اَقرَضوُالله قرضاً حسنا» (۵)
در روایات مختلف جایگاه قرض به شکل های مختلفی ترسیم شده، در بعضی از روایات قرض به عنوان صدقه بیان شده (کلُ قرضٍ صَدَقَهٍ) و در برخی دیگر پاداشی بزرگتر از صدقه بیان گردیده است.
امیرالمؤمنین (ع) در روایتی می فرماید: غنیمت بدان کسی را که در زمان بی نیازیت از تو قرض بخواهد تا در روز تنگ دستی (قیامت) به تو برگرداند. (۷) بدیهی است این همه آثار معنوی مبنی بر آن است که تمام آداب قرض رعایت شود. از جمله آنها این است که:
مهلت به بدهکار
گاهی برای قرض گیرنده مشکلاتی پیش می آید که توان پرداخت بدهی خود را در وقت مقرر ندارد. در اینجا پیشوایان بزرگ مذهبی دستورات لازم را جهت وام دهنده بیان کردند.
وظیفه بدهکار
بدهکار همچون طلبکار دارای وظیفه است که عدم رعایت آن می تواند مشکلات فردی و اجتماعی فراوانی را به همراه داشته باشد.
در روایت دیگری پیامبر اسلام (ص) می فرماید: بدهکاری که توان پرداخت بدهی خود را دارد، اگر طلبکار خود را معطل کند در مقابل هر روزی که تأخیر دارد، گناه شخص باجگیر در نامه ی عمل او ثبت می شود. (۹) اما اگر شخص بدهکار نتوانست به موقع قرض خود را اداء کند، در اینجا پیشوایان بزرگ دینی فرمودند، به واسطه صدقه رحمت خدا را متوجه خود کنید تا خدای متعال سبب اداء قرض شما را فراهم کند. امام صادق (ع) می فرماید: صدقه سبب ادای قرض و برکت زندگی شما می شود.(۱۰)
آسایش اخروی صدقه
آری صدقه نه تنها آرامش دنیوی را به همراه دارد، بلکه آسایش قیامت را هم به همراه دارد.
قال الصادق (ع): مَن اَغاثَ اُخاهُ المؤمن اللّهفان عند جَهدهِ فنفس کربَته و اعانه علی بَخاحِ حاجته کانت لَه بذالک عندَ اللهِ اثنَتان و سبعون رحمهً من الله یُعَمِّلُ لَه منها واحدهً یصلحُ بها معیشتَه و یَدَّخِرُ له احدی و سبعین رحمهً لأفزاع یومِ القیامهِ و اَهوالِهِ.(۱۲)
باز در روایتی دیگر امام صادق (ع) می فرماید: خیارُکم سَمحاؤُکم و شرارُکم بُخلاؤکم و من خالَص الایمان البِّر بالاخوان والسَّعی فی حوائجهم و اِنَّ البارَ بالاخوان لیُحبَّه الرَّحمن و فی ذلک مرغمهَ الشَّیطانِ و تَزحزُح عن النیران و دُخوُل الجِنان. یا جَمیل، اَخبر بهذا غُرر اصحابک قالَ جُعلتُ فِداکَ مَن غُررَ اَصحابی: قالَ هُم البارُّونَ بالاخوان فی العُسرِ و الیُسر.(۱۳)
امام صادق (ع) فرمودند: بهترین شما بخشندگان و سخاوت مندان شما است و بدترین شما بخیلان شما هستند و از خلوص و پاکی ایمان، نیکی بر برادران و کوشش در رفع نیازهای آنان است و نیکی کننده به برادران را خداوند رحمان دوست دارد، نیکی به دیگران بینی شیطان را به خاک مذلت می مالد و مانع از آتش جهنم و عامل ورود به بهشت می شود، سپس فرمود: ای جمیل! این مطلب مهم را به اطلاع یاران نیکومنش خود نیز برسان. راوی گفت فدایت گردم یاران نیکومنش من کیایند؟ امام فرمودند: کسانی که در دشواری و آسانی به برادران خود نیکی می کنند.
پینوشتها:
۱ – غررالحکم، حدیث ۳۸۲۷٫
۲ – کافی، ج۲، ص ۱۹۵٫
۳ – کافی، ج ۴، ص ۹ و داستان راستان، ص ۱۰۸٫
۴ – جامع احادیث شیعه، ج ۹، ص ۵۱۸ و بحارالانوار، ج ۸۲، ص ۶۳٫
۵ – حدید (۵۷)/۱۸٫
۶ – بحارالانوار ج. ۱۰۳ ص.۱۳۸٫
۷ – بحارالانوار، ج ۱۰۳، ص ۱۳۹٫
۸ – بحارالانوار، ج ۱۰۳، ص ۱۵۰٫
۹ – بحارالانوار، ج ۱۰۳، ص ۱۴۶٫
۱۰ – بحارالانوار، ج ۹۶، ص ۱۳۴٫
۱۱ – بحارالانوار، ج ۱۲٫
۱۲ – جامع احادیث الشیعه، ج ۹، ص ۶۸۴٫
۱۳ – ثواب الاعمال، ج ۱، ص ۱۷۹٫ میزان الحکمه، ج ۵، ص ۲۴۵۱٫
منبع: حسین پور، عبدالعلی؛ (۱۳۸۹) صدقه، گلریزان عرشیان، اصفهان، انتشارات حیات طیبه، چاپ اول.